אוסף זייצ'ק

דוד זייצ'ק (1904-1990) נולד בברנו, צ'כיה. עשה דוקטורט במדעי החקלאות בארץ מולדתו, במטרה ליישם את לימודיו לאחר העליה לארץ ישראל. לאחר תום לימודיו עבד במחלקות לבוטניקה ובקטריולוגיה חקלאית באוניברסיטה, ובמחלקה לגידול והשבחת צמחים. שירת בצבא הצ'כוסלובקי בין השנים 1931-1933. בשנת 1934 התחתן עם עליזה לבית בלונסקי והשניים עלו לארץ באותה שנה. לאחר עלייתו עבד דר' זייצ'ק במשך שנה בתחנה לניסיונות חקלאיים ברחובות, וב-1936 עבר לעבוד במחלקה לבוטניקה של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנותיו הראשונות באוניברסיטה עבד במחלקה לבוטניקה, לימד וניהל את מעבדות המחקר. הוא היה מרצה אהוב ומוערך. ב-1955 השתתף בהקמת ביה"ס לרוקחות, בו עבד כמנהל ביה"ס לכימיה של חומרי טבע ופרמקוגנוזיה, עד פרישתו בשנת 1972.

במסגרת עבודתו המדעית עסק דר' זייצ'ק בבוטניקה של צמחי תרבות ובחקר צמחי מרפא. הוא ייסד את המחקר האתנו-בוטני בארץ, ואת חקר הפולקלור של צמחי המרפא. במסגרת מחקריו ראיין אנשים רבים, הן ילידי הארץ והן עולים חדשים, ויצר אוסף גדול מאוד של צמחי מרפא וכרטסת מידע אתנו-בוטני. אוסף זה שמור כיום בעשביה הלאומית של האוניברסיטה העברית. תחום חקר נוסף בו עסק דר' זייצ'ק היה ארכיאובוטניקה. הוא חקר וזיהה צמחים מתוך חפירות ארכיאולוגיות. במסגרת זו השתתף בחפירות ארכיאולוגיות, כולל המשלחות הראשונות למערות של מדבר יהודה.בשנות המאבק היה דוד זייצ'ק פעיל בהגנה בה היה ממונה על התצפיתנים. הוא פתח שיטות תצפית שלא היו נהוגות עד אז, כולל שימוש בטלסקופ שנתרם לאוניברסיטה העברית על ידי אסטרונום חובב מארה"ב לתצפיות למרחק רב. עבודה התנדבותית הייתה חלק בלתי נפרד מפעילותו הענפה של דר' זייצ'ק. שנתיים לאחר עלייתו ארצה, ב-1936, הוא הקים את "אגודת אייג" להפצת ידיעות הטבע. מטרת האגודה היה להגדיל את ידע הטבע בציבור הרחב ולייסד אוספי טבע ומעבדות העומדים לרשותם של תלמידים וסטודנטים מחוץ לאוניברסיטה. לצורך זה הוא גייס לפעילות באגודה חוקרים רבים מתחומי חקר מגוונים, שהרצו לקהל הרחב. בנוסף על עבודתו המדעית היה דר' זייצ'ק אסטרונום חובב ברמה מקצועית. ב-1951 ייסד את "אגודת אסטרונומים חובבים בישראל" – האגודה לאסטרונומיה, אותה ניהל כ-30 שנה. בשנת 1952 הקימה האגודה בכספיה את הפלנטריום הראשון והפעילה את הטלסקופ הראשון בארץ, אותו טלסקופ ששימש במלחמת העצמאות לתצפיות על עברו הירדני של הגבול. הפלנטריום היה ממוקם בצריפים של מדעי הטבע של האוניברסיטה בטלביה. במקום התקיימו הרצאות ותצפיות פתוחים לקהל הרחב.

 

מ-1955 ערך דר' זייצ'ק את עלון האגודה לאסטרונומיה "הכוכבים בחדשם". ב-1956 זכתה האגודה לתרומה גדולה ממשפחת וויליאמס שאפשרה לו להקים את פלנטריום וויליאמס בקמפוס גבעת-רם של האוניברסיטה העברית. הפלנטריום שהיה יחיד בארץ פעל עד ראשית שנות ה-80 של המאה הקודמת, והיה המרכז הראשון בארץ ללימוד אסטרונומיה. במסגרת פעילותו באגודה לאסטרונומיה פרסם דר' זייצ'ק מאמרים רבים וגם שידר פינה שבועית ברדיו.

האוסף האתנו-בוטני של דר' זייצ'ק שמור באוסף הצמחים הלאומי של האוניברסיטה העברית, גבעת רם. הכרטיסיות השייכות לאוסף קוטלגו וניתן להוריד את המידע בקישור: אוסף זייצ'ק[1] [NM2]  1 ו- 2


צריך לשים קישור בהמשך

 [NM2]קובץ להורדה