מה חדש אצלנו

Bryophyte_flora_cover

ד"ר אילנה הרנשטט (האס) ז"ל

10 דצמבר, 2024

בשבת האחרונה (7/12/2024), הלכה לעולמה ד"ר אילנה הרנשטט (האס) ז"ל.

קרא עוד

היא נולדה בשנת 1940 בחיפה. זכתה בתואר דוקטור בשנת 1974. ד"ר הרנשטט הייתה גמלאית של אוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים, ושימשה במשך שנים רבות כאוצרת אוסף הטחבים, תחום מומחיותה. היא הותירה מורשת מדעית משמעותית, בדמות הכרך המתאר את הטחבים של ישראל, אותו ערכה יחד עם פרופ' קלרה חן ז"ל: The Bryophyte Flora of Israel and Adjacent Regions, שראה אור בהוצאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים בשנת 2004. ההלוויה התקיימה ביום ראשון 8/12/2024 בסביון. יהיה זכרה ברוך.

 

דברים שכתבה על אילנה ד"ר רבקה בן-ששון, שעבדה עמה:

"את אילנה פגשתי לראשונה כמדריכה שלי במעבדה לבוטניקה בשנה א'. בהמשך, היינו נפגשות בביתנים שליד בנין קנדה, שאיכלסו את המעבדות. רק טבעי היה שכשחזרתי אחרי שהות של שנתיים בארה”ב וחיפשתי עבודה במעבדה בוטנית כלשהי, התמזל מזלי ופרופ’ קלרה חן קיבלה מהקרן הדו-לאומית תקציב לשלוש שנים. כך התקבלתי כעוזרת מחקר לעבודה בצמוד לד”ר אילנה הרנשטט על הכנת הפלורה של הטחבים בישראל. התחלתי בעבודה טכנית של איחוד האוספים בעיקר של בילבסקי, שהיה רוקח בהכשרתו וחובב מיקצועי של טחבים, ואוסף של טוביה קושניר בתחומי א”י שלפני קום המדינה. מדי פעם יצאתי עם אילנה גם לאיסוף באזורים נוספים. כך נכנסתי בהדרגה להיכרות עם הטחבים ואף הגדרתי אותם. אילנה היתה קפדנית מאד בדיוק בכל תחומי העבודה: החל מההגדרה, אותה שיתפה עם פרופ’ קלרה חן, ובהמשך לדיוק באיורים של הציירת אסתר הובר, כשאני משמשת כמקשרת בין השתיים. עבודת האיור היתה חייבת להיות דייקנית ביותר ולא היה בה מקום לרצון של האמנית. הפלורה המדעית משתשמש באיורים ולא בצילומים כדי לאפשר הדמייה מדויקת ביותר של הצמח. היא עבדה תקופות מסוימות בעשביות גדולות בארה”ב. מנהל הגנים הבוטניים בסנט לואיס ,מיזורי, ד”ר קרוסבי, היה שותף בכיר וגם ביקר בארץ. בהמשך שהתה גם בגנים הבוטניים בוונקובר, קולומביה [הבריטית, קנדה]. בכל הנסיעות המשיכה לחקור ולבדוק את מיני הטחבים ולאמת את ההגדרות של טחבי הארץ. היא הקפידה על כל פרט בהגדרה, באיור ובכתיבת התיאורים, כדי שלא תהיינה שום תקלות ואי דיוקים. זו היתה גם הסיבה שחלק גדול מהאיורים נעשו מחדש על ידי מיכל בועז, ולכן היתה העבודה על הוצאת הספר כה ממושכת."

קראו פחות

קול קורא למועמדים בתר-דוקטוראט (פוסט-דוק) באוניברסיטה העברית

6 אוקטובר, 2024

מלגות להשתלמות בתר דוקטוראט באוניברסיטה העברית לשנת הלימודים האקדמית תשפ"ו 2025-2026.

הגשה עד ה31 בדצמבר 2024.

קרא עוד
האוניברסיטה העברית מציעה מלגות למשתלמי בתר-דוקטורט בתחומים השונים עבור מסיימי דוקטורט ישראלים בינלאומיים כאחד.

המלגות מוענקות ממקורות מימון שונים, בניהם הקרנות ליידי דיוויס, גולדה מאיר, קרנצברג ועוד.

זהות הזוכים נקבעת ע"י הועדה האקדמית בראשות סגן הרקטור למחקר ונציגי הפקולטאות.

מקור המימון הסופי נקבע בועדה זו.

בטרם הגשת מועמדות יש לוודא עמידה בתנאי תקנון הבתר-דוקטורט של האוניברסיטה.

פרטים נוספים באתר המנהל האקדמי - קישור.

קראו פחות

פארק היורה?

6 אוקטובר, 2024

לאחרונה התפרסם מאמר המתאר סוג חדש של פשפש מאובן שחי לפני כ-100 מיליון שנה.

קרא עוד
(חיבר: דולב פבריקנט)

המאובן הטמון בגוש ענבר שמקורו ממיאנמאר. הפשפש החדש שונה מאוד מקרובי משפחתו, למשל עיניו גדולות מאוד ותופסות חלק ניכר מראשו, ולכן סביר כי שימשו לזיהוי טורפים.

תכונה בולטת נוספת הינה דפוס צבעוני ומורכב להפליא על גופו. ההשתמרות הטובה של הפיגמנטים מפתיעה, שכן רוב המאובנים, לרבות מאובנים בענבר, נוטים להיות בצבע צהבהב חום אחיד.

תבנית הצבע של הפשפש היוותה השראה לשמו: Miropictopallium coloreadmonens שמשמעותו "גלימה מצוירת להפליא". לפי השערת החוקרים, צבעי החרק הבולטים שימשו בתור אמצעי הרתעה מפני טורפים.

המחקר מדגיש את החשיבות של חקר מאובנים בענבר, כיוון שבניגוד לצורות התאבנות אחרות, חומר זה משמר פרטים קטנים ועדינים ואף רקמות רכות ומאפשר מחקר מעמיק ומורחב על הממצא.

הפשפש החדש תורם להבנה של ההרכב הביולוגי של יער המקור והאינטרקציות בין אורגניזמים בו: יער המקור של הענבר היה קיים בנקודת מפנה בהיסטוריה הנקראת "הרבולוציה היבשתית של הקרטיקון", תקופה זו מאופיינת בעליה במגוון בעלי החיים, כולל חרקים, על פני היבשה, שבפעם הראשונה בהיסטוריה גבר על המגוון שנמצא בים, ובהמשך הוביל להתהוותם של מערכות אקולוגיות מודרניות בהרכבן.

יש הסוברים כי הסיבה לכך היא הופעתם של הצמחים הפורחים והיחס ההדוק שלהם עם חרקים כגון האבקה ובעלי חיים אחרים בתור מקורות מזון. הצמחים הפורחים מהווים כיום את הרוב המוחלט של כיסוי ומגוון הצמחיה על פני היבשה. היער העתיק מייצג שלב מעבר של ממש, ניתן לראות מגוון רחב של צמחים פורחים רחבי עלים אך גם מרכיב גדול של צמחים לא פורחים כגון שרכים, מחטניים וקבוצות ארכאיות אחרות שנכחדו מאז. כלל זה גם תופס לגבי חרקים, עם הופעת הנמלים והדבורים, אך דומיננטיות ניכרת של קבוצות עתיקות כגון ארינמלים.

המחקר נכתב על ידי דולב פבריקנט, בוגר האוניברסיטה העברית וד"ר טטיאנה (טניה) נובוסלסקה, מנהלת אוסף הפִּשְׁפְּשִׁים במוזיאון הטבע שטיינהרדט. העבודה התחילה בתור עבודת הגשה סופית לקורס סיסטמטיקה וטקסונומיה במכון למדעי החיים ע"ש אלכסנדר סילברמן, המועבר על ידי פרופ' אריאל צ'יפמן וד"ר אפרת גביש- רגב, רכזת אוספי הטבע הלאומיים.

ידיעה על אודות המחקר והמאמר שהתפרסם בספרות המדעית הופיעה לאחרונה באתר האינטרנט של "ישראל היום": https://www.israelhayom.co.il/animals/article/15646241

המאמר המדעי על אודות המחקר ראה אור בחודש מרץ השנה בכתב העת Israel Journal of Entomolgy:

https://ij-entomology.online/.../ije/article/view/206/206
קראו פחות

יום העכבישן הישראלי מתקיים ב2.8 ואתם מוזמנים להגיע!

23 יולי, 2023

ממשיכים במסורת

ביום רביעי, 2.8.23, נקיים את יום העכבישן הישראלי (עכבישים, עקרבים ועוד) במטרה לקדם חינוך ומדע אזרחי בנושא עכבישנים.

את האירוע נחגוג כסיור שטח החל משעה 18 ועד 22 בנגב. ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום אך יש להרשם מראש בטופס המצורף כאן.

חמישי הזה באוספים - 06.07, מהרו להירשם! מפגש בנושא דנ"א בשירות חיות הבר: רפואה משפטית במלחמה בציד בלתי חוקי

4 יולי, 2023

השבוע זה קורה - חמישי באוספים מגיע!

מפגש פיזי בנושא: דנ"א בשירות חיות הבר: רפואה משפטית במלחמה בציד בלתי חוקי

ביום חמישי 6 ביולי 2023, משעה 15:00

רוצים להיות חוקרי/ות רפואה משפטית? הצטרפו אלינו לפתור תעלומות בעולם הציד והסחר הבלתי חוקיים! בואו ניכנס לנעליו של חוקר מז"פ, נפיק דנ"א ונגיש תיק לבית המשפט! בהדרכת פרופ' גילה כחילה בר גל, מנהלת אוספי הטבע הלאומיים.

הסמינר הפליאוביולוגי השני בישראל - ביום חמישי, 29.06 בגבעת רם, הירשמו עכשיו!

21 יוני, 2023

הסמינר הפליאוביולוגי השני בישראל הולך וקרב!

בסמינר יועברו הרצאות מפי פרופ' רבקה רבינוביץ' ופרופ' אריאל צ'יפמן, ויתקיים סיור מקיף בין המאובנים שבאוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית!

ניפגש בחמישי הבא (ה-29.6) בשעה 13:00 בחדר הסמינרים של בניין ברמן, קמפוס גבעת רם.

כדי להיערך בהתאם לכמות האנשים, נבקש שתירשמו לסמינר אם טרם עשיתם זאת:

מערת איילון כדוגמה לכוחם של הציבור והאקדמיה במאבקים לשימור בתי גידול בסיכון

5 יוני, 2023

באמצע חודש מאי, התפרסם מאמר דעה בנושא שמירת טבע והמאבק לשמירת מערת איילון, עליו חתומים החוקרים שהובילו את המאבק מבוסס המדע והמידע להצלת המערה מפיתוח הרסני. להלן התמצית של המאמר ומסקנותיו לעתיד:

היום זה קורה - חמישי באוספים מגיע!

1 יוני, 2023

מפגש פיזי "ראש בראש" - סדנת גולגולות פרהיסטוריות

ביום חמישי 1 ביוני 2023, בשעה 15:00 (היום)

האוסף האנתרופולוגי העוסק בחקר האדם והתפתחותו, עושה זאת דרך מבט השוואתי מבחינה ביולוגית, תרבותית וחברתית. בסדנת הגולגולות הפרהיסטוריות, נשווה בין העתקים של פרימטים והומינידים עתיקים ונגלה את הדמיון והשוני ביניהם. על מנת להבין את מערכות היחסים הביולוגיות בין הקבוצות השונות על ציר הזמן האבולוציוני בהתפתחות האדם.

בהדרכת יוליה אברמוב, מנהלת האוסף הביו-אנתרופולוגי

סמינר מיוחד בנושא עכבישים מהסוג סרבולן - מחר!

29 מאי, 2023

מחר, יום שלישי 30 במאי בשעה 14:00, יתקיים סמינר מיוחד בנושא הסוג סרבולן Eresus, של החוקר ד"ר תמש זוץ, מהמכון הביולוגי מהאוניברסיטה לרפואה וטרינרית בבודפשט, הונגריה. ד"ר זוץ מתארח באוספי הטבע הלאומיים במסגרת מחקרו.

הסמינר יתקיים בחדר הסמינרים בבניין ברמן, המחלקה לאקולוגיה אבולוציה והתנהגות, קמפוס ספרא (גבעת רם).

פרטים נוספים (באנגלית) בהמשך כאן ובהזמנה המצורפת.

להתראות!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dear all,

אל בטן המדינה - כתבה על האנשים שעובדים במעמקי האדמה בעיתון "ידיעות אחרונות"

2 מאי, 2023

לכבוד יום העצמאות, העיתון היומי "ידיעות אחרונות" פרסם גיליון מיוחד "מגזין עצמאות" ובו התפרסמה כתבה על אנשים שעובדים במעמקי האדמה תחת הכותרת "אל בטן המדינה" (25.04.2023)

ומי מככבים כבר בתצלום הראשון בכתבה?
צווות חוקרים של האוניברסיטה העברית, משלוש דיסציפלינות שונות, שעוסקים (בין השאר) במחקרים בתוך מערות!
התראיינו לכתבה ד"ר אפרת גביש רגב, מנהלת אוסף העכבישנים; שלמי אהרן, דוקטורנט באוסף העכבישנים ומנהל אוסף הצמחים הלאומי (העשבייה); בועז לנגפורד, דוקטורנט במחלקה לגיאולוגיה וחוקר במלח"ם (המרכז לחקר מערות); ומיקה אולמן, דוקטורנטית במחלקה לארכיאולוגיה.

הוקם מאגר הממפה יותר ממיליארד פריטים ממוזיאוני טבע

26 מרץ, 2023

צילום: ד"ר בעז שחם

מאמר העוסק בתרומתם של אוספי הטבע בעולם להבנת תהליכים המשפיעים על כדור הארץ כמו משבר מגוון המינים והאקלים פורסם בעיתון המדעי Science ובו מומחים בינלאומיים, בין היתר מהאוניברסיטה העברית, יצרו מאגר נתונים ענק וראשון מסוגו הכולל פריטים מתולדות ההיסטוריה של הטבע.

איום בנייה על מערות עפרה מסכן מין מערות חדש למדע

24 מרץ, 2023

אחד מעשרות הקמינים הייחודיים בפארק המערות בעפרה. צילום: בועז לנגפורד.

בסמוך לעפרה, בתוך שטח הישוב, נמצא שדה הקארסט הדרומי בעולם, "פארק המערות" של עפרה והשומרון.

במרכז פארק המערות של עפרה נמצא הבור הסיני המפורסם, שדומים לו יש עוד כ 50 בורות באזור מצומצם.

רוצים להשתתף בסקר פליאונטולוגי (רכיכות עד פילים)?

13 אפריל, 2022

זאת ההזדמנות שלכם!

במסגרת המחקר: "כאשר אפריקה ואירו-אסיה נפגשו (מיוקן קדום) – התנאים הפיסיים, אקלימיים והסביבתיים בעת תפוצת הפאונה דרך הלבנט" (רבקה רבינוביץ, רני קלבו).

אנחנו יוצאים לאתרים שונים בארץ בחודש מאי:

דרום: 8.05.2022 – 12.05.2022

צפון: 15.05.2022 – 19.05.2022

אם ברצונכם להצטרף (לפחות לחמישה ימים) אנא פנו (בהקדם) לרבקה במייל, ולרשום בנושא "סקר 2022", לכתובת: rivkar@mail.huji.ac.il