עופות

אוסף העופות

צוותפרויקטיםמחקרתתי אוספים השותפים שלנו

אוסף הציפורים של האוניברסיטה העברית יוסד ע"י פרופ' ישראל אהרוני (1882 – 1946), מראשוני החוקרים באוניברסיטה העברית, שפעל במהלך המחצית הראשונה של המאה העשרים בכל אזור המזרח התיכון. האוסף מהווה מקור ייחודי למינים נדירים של ציפורים מהמזרח התיכון, כולל מינים שנכחדו זה מכבר מהאזור ותתי-מינים שנכחדו מהעולם. האוסף מכיל כ-2,000 פריטים אשר נאספו בעיקר בשתי תקופות עיקריות: 1) תחילת המאה העשרים, ו-2) סוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים של המאה העשרים. נשמח לארח חוקרים המבקשים לחקור את הציפורים שנמצאות באוסף.

פרטי קשר
בנושאים כלליים ניתן ליצור קשר במייל

בנושאי ביקור, בקשות לדיגום, הפקדה והשאלת פריטים ניתן למצוא מידע בעמוד טפסים ונהלים

 

הפרוייקטים שלנו

 

 

 

 

טיפול ושימור באוסף העופות ע"ש אהרוני

אוסף העופות כולל בתוכו פרטים מפוחלצים בכל מיני סוגים של העמדות, וכן מה שמכונה "עורות", כלומר פרטים שאינם מוצבים בהעמדה במנח מסוים, ביצים, קינים ועוד. עבור כל המוצגים הללו נדרשים תנאי אחסון ההולמים את אופי החומרים מהם הם מורכבים, בדיקות מצב ובהתאם למצבם - טיפול ושיפור אחסון. החדר מנוטר לטמפרטורה ולחות ופועלים בו מזגן וקולט לחות על מנת להרחיק מזיקים מסוגים שונים האוכלים חומרים אורגניים (כאלו מהם מורכב אוסף העופות). במסגרת העברת האוסף למשכנו הנוכחי בבניין לובין, משמרת האוספים תכננה והזמינה מגירות, ארונות ושולחנות עבודה איכותיים המשמשים לאחסון האוסף ולטיפול בו. עם ההעברה לחדר, התחלנו בפרויקטים מתמשכים של בדיקת כל הפרטים העברתם במידת הצורך לכלי אחסון מתאימים, ניקוי וטיפול בבעיות שונות. 

 

11


2

 

חדר תצוגה - מאוספיו של הזואולוג העברי הראשון

פרופ׳ ישראל אהרוני הגיע לארץ ישראל בשנת 1901. אהרוני יצא לחקור את בעלי החיים ובעיקר את העופות אשר שכנו בארץ ישראל ובסביבתה. מבחינה גיאוגרפית ארץ ישראל היא גשר בין יבשת אפריקה ליבשת אסיה וליבשת אירופה, ומגוון אזורי האקלים שבה הם מוקד משיכה למיני עופות רבים. כמו כן, הגשר בין היבשות הוא המעבר הנוח ביותר לציפורים נודדות. מינים נודדים עוצרים למנוחה ולהזנה בארץ ישראל לפני חציית מדבר סהרה בסתיו, ולאחר חצייתו באביב. אהרוני גילה ואסף פרטים ממינים רבים ברחבי המזרח התיכון. מסעותיו העשירו את הידע על מיני האזור, מינים שהיו ואינם עוד, ומינים הקיימים עד היום. העופות המוצגים בחדר התצוגה של אוספי הטבע הלאומיים שייכים לאוסף העופות שהקים אהרוני, חלקם נאספו על ידו וחלקם נאספו לאחר מותו. לצד מינים נפוצים כגון הנץ המצוי והכפן, מוצגים מינים נדירים וייחודיים: חוברה מדברית, אשר נדחקה בימינו לגבולה הדרומי של ישראל; ינשוף השדות, אשר כמעט ונעלם מנופי הארץ כמקנן, וכיום נצפה במספרים קטנים בנדידה; מגלן מצויץ, אשר נהג לפקוד את ישראל בנדידתו אך ככל הנראה נכחדה אוכלוסיית המקור שלו בסוריה, מוצג כאן עם גוזל שניצוד מקִ נו; ופורפיריה, אשר נאספה על ידי אהרוני באגם עמיק הטורקי, שם נהגו מינים רבים של עופות לקנן ולהיזון טרם יובש באמצע המאה ה-20.

 

 

מחקרים

תתי אוספים

פוחלצים

מתוך כלל הפריטים באוסף העופות, מאות אחדות מתוכם הם פוחלצים. בתהליך הפחלוץ, לאחר הסרת הרקמות הרכות והאיברים הפנימיים מעצבים ומציבים את שרידי העוף בתנוחה אשר מדמה את מצבו כשהיה בחיים. לעתים הפוחלץ מעוצב כך שהוא נאחז בענף או עומד על גזע, או שהוא בתנוחה של צעידה עם רגל אחת מורמת ואחת מונחת על הקרקע. את העיניים מחליפים בתותבות עשויות פלסטיק או זכוכית. לעתים, העוף מעוצב עם כנפיים פרושות לרווחה, כאילו עומד להמריא או שזה מקרוב נחת ממצב של תעופה. חלק מן הפוחלצים באוסף העופות של האוניברסיטה העברית הוכנו בידיו המיומנות של פרופ' ישראל אהרוני עצמו, לפני למעלה ממאה שנים, והם עדיין מרשימים ויפים. 

רובם נשמרים בתוך ארונות סגורים על מדפים או בתוך מגירות עמוקות, חלקם מוצבים על שולחנות ומדפים בחלל האוסף, כולם תחת משטר קפדני של בקרת אקלים השומרת על טמפרטורה ולחות אוויר שנועדו להגן על הפוחלצים ופריטים אחרים מפני פגעי הזמן ומזיקים בפוטנציה. 

דוגמאות של פוחלצים מאוסף העופות

עורות

מרבית הפריטים באוסף העופות, למעלה מאלף יחידות, הם עורות שעברו הכנה (פרפרציה) הכוללת הסרה של הרקמות הרכות והאיברים הפנימיים, ייבוש והמלחה שנועדו לשמר את הנוצות והעור. בארובות העיניים מוכנס צמר כותנה במקום העיניים. במרבית הפריטים, מושחל מקל ארוך עשוי עץ, אשר מאפשר לבחון את הפריט בלי לגעת בנוצות או בעור וכך הם נשמרים טוב יותר מפני פגעי הזמן וסכנת זיהום ולכלוך מאצבעות אנושיות. צורת הכנה זו מכונה לעתים בכינוי החיבה "קרטיבים" בשל הדימיון החזותי לממתק הקפוא... 

רובם נשמרים בתוך ארונות סגורים או בתוך מגירות, חלקם אף בתוך שקיות אישיות ובתוך קופסאות קרטון. כולם תחת משטר קפדני של בקרת אקלים השומרת על טמפרטורה ולחות אוויר שנועדו להגן על העורות ופריטים אחרים מפני פגעי הזמן ומזיקים בפוטנציה. 

עורות של ציפורי שיר בתוך מגירה באוסף העופות

ביצים

אוסף הביצים כולל עשרות רבות של ביצי עופות, אשר נאספו במהלך שנים רבות על ידי חוקרים בשטח. הכנת הביצים לשמירה באוסף כוללת הורקה של כל התוכן שלה, שטיפה של חלל הביצה המרוקנת וייבוש שלו על מנת למנוע רקבון וריחות רעים בהמשך. הביצים לאחר ההכנה נשמרות בתוך תיבות עץ מחולקות לתאים, עם ריפוד נדיב של צמר כותנה, או בתוך קופסאות קטנות (כאשר בכל קופסה ביצה או שתיים) עם חזית זכוכית אשר מאפשרת צפייה ובחינה של הביצה בלי הזזה או הוצאה מן האריזה המגוננת. בדרך-כלל לכל ביצה או זוג ביצים מוצמד פתק עם מידע לגבי מין העוף ממנו הגיעו הביצים, מקום ומועד האיסוף. 

תיבה עם ביצים באוסף העופות