בחזית המחקר

נחל כזיב

עכבישנים מפנימים את ההבדל בין המִפנים

11 דצמבר, 2024

כך עולה ממחקר חדש בנחל כזיב שפורסם בספטמבר 2024 !

במחקר חדש שהתפרסם לאחרונה כמאמר בכתב העת המדעי Diversity, מצאו החוקרים הבדלים משמעותיים בהרכב מאסף מיני העכבישנים בין המִפנה הצפוני לבין המִפנה הדרומי של שטח המחקר בנחל כזיב תחתון, בשטח שמור היטב בתוך שמורת נחל כזיב.

קרא עוד
במחקר, בהובלתם של מאיר פינקל (עבודת השדה) ואפרת גביש-רגב (עבודת המעבדה), שותפים חוקרות וחוקרים ממעבדת העכבישנים של אוספי הטבע הלאומיים של האוניברסיטה העברית, וחוקר מהאוניברסיטה לרפואה וטרינרית של בודפשט, הונגריה. בארץ התפרסמו כבר לפני כשלושים שנה עבודות שנעשו בכרמל, בעיקר בנחל אורן, שמצאו הבדלים משמעותיים בין המִפנים של ערוצי נחלים, ופרופ' אביתר (אייבי) נבו (אוניברסיטת חיפה) הטביע אז את המושג "קניון האבולוציה" - משום שניתן לנתח ולפענח תהליכים אבולוציוניים של היווצרות הבדלים מקומיים דרמטיים בצומח ובחי בהשפעת ההבדלים המקומיים בקרינת השמש וכנגזרת בלחות הקרקע, בין שני צידי הנחל. המִפנה הצפוני (כלומר, המדרון הדרומי, שפניו לכיוון צפון) נהנה מתנאים פחות יובשניים בזכות עוצמה פחותה של קרינת שמש וטמפרטורה ממוצעת מתונה יותר, בהשוואה למִפנה הדרומי (המדרון הצפוני, שפניו לכיוון דרום) שהוא צחיח יותר בשל קרינת שמש עזה יותר וטמפרטורה ממוצעת גבוהה יותר. אתר המחקר של נחל כזיב תחתון מכונה "קניון אבולוציה 2", ונעשו בו מחקרים לפני 20 שנה, והוא מדגים מגמות דומות למה שידוע מנחל אורן.

המחקר מדווח על הממצאים של עבודת שדה בת שנתיים (2021-2019), במהלכה בוצעו לכידות רצופות במשך 24 חודשים, באמצעות מלכודות נפילה, במאמץ דיגום דומה בין המִפנה הדרומי הצחיח למחצה ומאופיין בצומח של בתה ושיחייה לבין המִפנה הצפוני המאופיין ביער דרום ים-תיכוני בו גובה העצים הוא 10-7 מטרים (עם קרקעית יער כמעט ללא צמחיה). הם ניתחו את הממצאים שנאספו מ-70 מלכודות שנפרסו בשני המִפנים ובעמק הצר שביניהם, אשר כללו כ- 1,750 עכבישנים שנלכדו, וזיהו בתוך הללו 111 טקסונים שונים - 98 עכבישנים שונים שזוהו ברמת המין, 2 מיני עכבישנים חדשים למדע שתוארו על ידיהם, ו-11 עכבישנים שונים שלא זוהו עדיין לרמת המין.

המינים החדשים שתוארו הם קפצן שקיבל את שם המין הספציפי מהמילה נחל:

Habrocestum nahalit Szűts & Gavish-Regev, 2024

Etymology. The specific epithet is a noun in apposition (nahal means stream (wadi) in Hebrew).

ונמלן מהסוג לכסנה שקיבל שם מלא תקווה לשלום באזורנו:

Lachesana salam Hammouri, Ganem & Gavish-Regev, 2024

Etymology. The words “salam” in Arabic and “shalom” in Hebrew mean peace. The species epithet “salam” is intended to describe the authors’ hopes for peace in the region.

זוהו הבדלים משמעותיים לא רק בין מִפנים, אלא גם בהעדפה של מינים שונים מאותו סוג, בתי גידול שונים באתר המחקר (תחת עצים, שיחים או שטח פתוח). מדובר במידע אקולוגי חדש ביחס למוכר מאיסופים ספוראדיים יחסית שנעשו בעבר בגליל. החוקרים סבורים שההבדלים בהרכב חברות העכבישנים בין המִפנים נובעים מן ההבדלים במשטר האקלימי ובעיקר קרינת השמש, וכמובן ההבדלים בחברות הצומח המוכתבות על ידי תנאי האקלים ומשפיעים אף הם על חברות העכבישנים. כמו כן, הם מדגישים את החשיבות של דיגום לאורך כל השנה, בכל עונות השנה, על מנת להבין לעומק ולרוחב את הרכב חברות העכבישנים ואת אורחות חייהם. המחקר תורם רבות להבנה של תהליכים אשר משפיעים על תפוצה מרחבית ומגוון מינים של עכבישנים. מחקר של השפעת תנאי מיקרו-אקלים על חברות עכבישנים באתר טבעי ללא השפעת אדם, הוא רפרנס חיוני להבנת השפעות פעולות האדם על הרכב ומגוון מינים.

קישור לאתר של כתב העת ולמאמר: https://www.mdpi.com/1424-2818/16/9/540

קראו פחות

פחות מחלות - יותר גפילטע פיש!

30 אפריל, 2024

מחקר חדש בהובלת פרופ' ליאור דוד מהמחלקה למדעי בעלי החיים בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה, מצא שדגי קרפיון עמידים למחלות הם גם מדבקים פחות. הממצאים החדשים מובילים לפיתוח זנים חדשים שימזערו את ההפסדים הכלכליים ואף יהיו איכותיים ובריאים יותר.

קרא עוד
ממצאי המחקר, שפורסמו בכתב העת Scientific Reports מבית Nature, עשויים להשפיע משמעותית על אופן גידול הדגים בחקלאות מים ועל המאבק במחלות מדבקות בבעלי חיים בכלל. פרופ' דוד הוא אוצר אוסף הדגים הלאומי, באוספי הטבע הלאומיים של האוניברסיטה העברית.

קישור לכתבה באתר YNET על המחקר - לחץ כאן

קישור למאמר המדעי בכתב העת Scientific Reports - לחץ כאן

קישור לכתבה באתר הג'רוזלם פוסט - לחץ כאן

קישור לכתבה באתר PHYS-ORG - לחץ כאן

קראו פחות
Nannowithius wahrmani phoretic on a Birulatus israelensis (Credit: S. Aharon) זוט-עקרב מהמין Nannowithius wahrmani בנשיאת הפצה על עקרב-נמלים הירדן  Birulatus israelensis. צילום שלמי אהרן

הֲיֵלְכוּ שְׁנַיִם יַחְדָּו בִּלְתִּי אִם-נוֹעָדוּ?

29 דצמבר, 2023

תיעוד ראשון של נשיאת הפצה של זוט-עקרב נמלים על-גבי עקרב-נמלים -תגלית השופכת אור חדש על האינטראקציה בין מינים מסדרות שונות בטבע.

קרא עוד

במחקר, שהובילו חוקרי האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת חיפה, נחשפה אינטראקציה מיוחדת בין עקרב-נמלים הירדן, החי בקיני נמלת הקציר השחורה, יחד עם מין של זוט-עקרבים.

עקרב-נמלים הירדן (Birulatus israelensis) הוא עקרב החי בצוותאות (סימביוזה) עם נמלת הקציר השחורה (Messor ebeninus), וניתן לראותו מתהלך על שבילי הנמלים, בין הנמלים עצמן. לאחרונה, כחלק ממחקר שדה, הבחינו ד"ר אפרת גביש-רגב וד"ר שרון ורבורג מאוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית, ויורם צביק, מהמחלקה לביולוגיה אבולוציונית וסביבתית באוניברסיטת חיפה, במין של זוט-עקרבים (סדרה של בעלי-חיים קטנטנים ממחלקת העכבישנים הנראים כעקרבים קטנים, עם צבתות אך ללא עוקץ), נישאים על הצד הגבי של עקרב-נמלים הירדן בעת פעילותו על שבילי הנמלים.

לקריאה נוספת:

* כתבה ב https://www.ynet.co.il/environment-science/article/rkkuf4rkt

פוסט בפייסבוק האוספים

* אייטם על הסיפור המופלא של היחסים המוזרים והמעניינים הללו, בתכנית "שלושה שיודעים" של תאגיד השידור, עם המנחה שרון קנטור, שבה התראיינו יורם צביק וד"ר אפרת גביש-רגב (החל מדקה 23:15 של התכנית), ההקלטה בקישור:
 
קראו פחות
מה זה קטנטן, מצוייד בצבתות ורוכב על זבובים? זוט-עקרב!

מה זה קטנטן, מצוייד בצבתות ורוכב על זבובים? זוט-עקרב!

24 אוקטובר, 2023

במאמר שהתפרסם לאחרונה על ידי ד"ר שרון ורבורג, בתר-דוקטורנטית באוסף העכבישנים הלאומי, וחובריה, נכללת הרשימה המעודכנת של מיני זוט-העקרבים של ישראל, מפתח להגדרת המשפחות והסוגים שלהם. המאמר מונה 61 מינים של זוט-עקרבים מכל רחבי הארץ, מארבע-עשרה משפחות, מהן שתי משפחות חדשות לישראל. 

 

תקציר גרפי מתוך המאמר

אחים לרשת: עכבישים בשירות החקלאות

25 ספטמבר, 2023

לאחרונה התפרסם מאמר, שהינו תוצאה של עבודת המסטר של זינא גאנם (דוקטורנטית באוספי הטבע), המסכם דיגום נרחב של מגוון מיני העכבישים בשלושה כרמי ענבי-יין בעמק קדש (באצבע הגליל). המחקר נערך בשיתוף פעולה עם צוות הכרמים, ובהנחיית פרופ' יעל לובין (אב"ג), ד"ר משה גיש (אוניברסיטת חיפה) וד"ר אפרת גביש-רגב (אוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים), הדיגום נערך על ידי ד"ר איגור ארמיאץ' שטיינפרס וד"ר אפרת גביש-רגב.

איסוף דגימות בכנרת

דייג מזהה דגים? יש מחקר המשך!

10 ינואר, 2024

[קישורים למאמר ניתן למצוא בתצוגת האייטם המלאה - על ידי לחיצה עליו ופתיחתו]


בחינה מחודשת של רשימת מיני דגי המים המתוקים של ישראל – מחקר חדש, בהובלת ד"ר רוני תדמור-לוי מקבוצת המחקר של פרופ' ליאור דוד באוניברסיטה העברית, שופך אור על רשימת מיני דגי מים מתוקים המרכיבים את המגוון הביולוגי בישראל. המחקר מבוסס על הגדרת מיני הדגים באמצעות שיטה גנטית המבוססת על ברקודים של דנ"א, ויחד עם ההגדרה המורפולוגית והתפוצה הגיאוגרפית, בוחן מחדש את הרכב המינים בישראל.

graphical abstract

פילוגנזה ראשונה לסדרת העכשובים!

22 אוגוסט, 2023

 

מאמר חדש בהובלת פרופ' פרשנט שרמה, ד"ר סידהרת קולקרני (אוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון) וד"ר אפרת גביש-רגב (אוספי הטבע הלאומיים, האוניברסיטה העברית בירושלים) מציג את הפילוגנזה המולקולרית הראשונה לסדרת העכשובים (הידועים בכינוי הלא -רשמי "עקרבוטים").

החוקרים משתמשים בשיטות גנומיות חדשניות (UCE) המאפשרות להפיק דנ"א מחומר היסטורי שהופקד באוספים, יחד עם חומר חדש שנאסף לאחרונה ליצירת עץ פילוגנטי המציע יחסים אבולוציוניים.

1

רק התגלה וכבר בסכנה | מחקרה של דר' אפרת גביש-רגב

26 מרץ, 2023

מאמר חדש חושף מין של עכביש שהתגלה לראשונה בדרום הערבה על ידי ד''ר אפרת גביש-רגב, מנהלת אוסף פרוקי-הרגליים באוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית, ופרופ' יעל לובין מאוניברסיטת בן-גוריון וצוותי המחקר שלהן.

החוקרות הבחינו בעכביש המיוחד במהלך ניטור עכבישנים שביצעו, שנועד לאמוד את הנזקים שגרמו אסונות דליפת הנפט בדרום הערבה בשנים 1975 ו-2014.

1

שבעה מינים חדשים למדע תוארו ממערות בישראל

6 פברואר, 2023

במחקר חדש התגלו שבעה מינים חדשים למדע, שוכני מערות מובהקים (troglobite), תוארו מעומק מערות באזורים הים-תיכוניים של ישראל, שניים מהם עיוורים לחלוטין, ועוד חמישה מנווני עיניים.

אחד מהממצאים המפתיעים במחקר מעלה כי המינים החדשים קרובים יותר אבולוציונית למינים החיים בדרום אירופה באזורים ים-תיכוניים, בכניסה למערות ומחוץ למערות, מאשר למינים חובבי מערות (troglophile) החיים עימם בסימפטריה בכניסה למערות בישראל.

לא נפט ולא סולר

לא נפט ולא סולר - עכבישים מעדיפים קרקע נקייה מזיהום

6 פברואר, 2022

השבוע התפרסם מאמר המציג תוצאות של מחקר שהתבצע על-ידי צוות בין-לאומי (חמישה לאומים) ובין-אוניברסיטאי, בהובלת ד"ר אפרת גביש-רגב מאוספי הטבע הלאומיים, האוניברסיטה העברית בירושלים, ופרופ' יעל לובין מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

במאמר מתואר מין חדש למדע של עכביש, הידוע עד כה רק מעמק הערבה - בישראל ובירדן:

Sahastata aravaensis sp. nov. Ganem, Magalhaes, Zonstein and Gavish-Regev

הפלישה לים התיכון

הפלישה הגדולה לים התיכון

6 פברואר, 2022

לאחרונה ראה אור מאמר חדש מאת ד"ר דני גולני, אוצר אוסף הדגים באוספי הטבע הלאומיים של האוניברסיטה העברית - רשימה עדכנית של מיני הדגים של הים התיכון של ישראל. הרשימה כוללת 469 מיני דגים, תוספת של 62 מינים מאז הרשימה הקודמת שפורסמה בשנת 2005. מרבית המינים שנוספו לרשימה - 38 מתוכם - הם מהגרים (פולשים) לספסיאנים (על שם פרדיננד דה לספס - הוגה ויזם חפירת תעלת סואץ), אשר הגיעו מים סוף אל הים התיכון דרך תעלת סואץ.

קרא עוד
ד"ר גולני משער שהעלייה הדרמטית במינים הלספסיאנים - 2.5 מינים מדי שנה במהלך 15 השנים האחרונות - נובע ככל הנראה מהעלייה בזרימת מים בין ים סוף לבין הים התיכון, בעקבות הפתיחה לאחרונה של "התעלה המקבילה" החדשה בת 72 ק"מ והרחבה של קטעים אחרים בתעלת סואץ.בעבודות אחרות תוארו גם מינים לספסיאנים רבים שאינם דגים, כדוגמת המדוזה מהמין חוטית נודדת.

בתצלומים - שתי דוגמאות למינים מהגרים לספסיאניים בים התיכון:

הדגים האדומים הם ברקן אדום (Sargocentron rubrum), צילם: פרופ' מעוז פיין. הדגים החומים הם שפמית ארסית (Plotosus lineatus) צילם: מוטי מנדלסון.

המאמר ראה אור בכתב העת המדעי Zootaxa וניתן למצוא אותו בקישור הבא באתר המוציא לאור: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33903581/

להורדת המאמר כPDF בקישור: https://www.biotaxa.org/Zoo.../article/view/zootaxa.4956.1.1

המחקר והמאמר זכו לאזכור באתר החדשות YNET במדור סביבה ומדע:

https://www.ynet.co.il/article/r1lZ1SuOO...

 

קראו פחות