עשבייה (Herbarium) היא אוסף צמחים משומרים (בדרך כלל מיובשים) ומוגדרים המסודרים בהתאם לרציונל מדעי ומחקרי. העשבייה היא בנק הנתונים הבוטני המקיף ביותר ואוצרת מידע על גיאוגרפיה, גנטיקה, משאבי טבע והיסטוריה של הנוף.
אוסף הצמחים (העשבייה) של האוניברסיטה העברית בירושלים הוא האוסף הגדול ביותר מסוגו במזרח התיכון, והעשיר בעולם בצמחיית המזרח התיכון. בעשבייה יש כיום מעל ל-1.5 מיליון פריטים של צמחים עילאיים, טחבים, אצות (בעיקר ימיות), חזזיות ופטריות (רובן טפיליות). הצמחים הוותיקים ביותר בה הם בני 200 שנה, אך מרבית הצמחים שבה נאספו במהלך המאה ה-20.
אוספו האישי של אלכסנדר איג, מהמייסדים וחלוצי מדע הבוטניקה בארץ ישראל היווה בסיס לעשבייה של האוניברסיטה העברית. איג החל לאסוף ולהגדיר צמחים מישראל וסביבתה החל משנות ה-20 של המאה הקודמת, כאשר איג הצטרף לצוות ההוראה והמחקר של האוניברסיטה, הוא מכר את האוסף לאוניברסיטה ובכסף שקיבל מימן את לימודי הדוקטורט שלו במונפליה, צרפת. עם שובו מלימודיו ב-1931, ניהל איג את העשבייה, הקים וניהל את הגן הבוטני בהר הצופים, עד מותו בטרם עת בשנת 1938. האוסף היה שמור בקמפוס האוניברסיטה בהר הצופים כיחידה אחת עם הגן הבוטני והיה חלק חשוב מהמחלקה לבוטניקה דאז, שהייתה מרכז המחקר החשוב ביותר של הבוטניקה במזרח התיכון. במלחמת השחרור נשאר האוסף במובלעת הר הצופים ומאוחר יותר הועבר בהדרגה לגבעת רם, בקרקעית הכפולה של המשוריינים.
במהלך השנים התווספו אוספים שונים לעשבייה, רבים הם עבודתם החלוצית והדקדקנית של ראשוני הבוטנאים בישראל. המייסדים – אלכסנדר איג, אהרן אהרונסון, נח נפתולסקי, נעמי פיינברון-דותן, מיכאל זהרי ואחרים שתרו את הארץ ואת סביבותיה בחיפושיהם אחר צמחים ובדגימתם. מחקריהם לא רק הניחו את היסודות לעשבייה, אלא גם הרחיבו את הידע על הצומח הים-תיכוני. עבודתם גילתה לנו את עושרו הרב של הצומח הים-תיכוני, אחד ממוקדי המגוון הביולוגי המרכזיים בעולם.
לב-לבה המדעי והחלק החשוב ביותר בעשבייה הם כ-3,500 גיליונות אב-טיפוס, ברובם מהמזרח התיכון אך גם מאזורים אחרים: מהקווקז עד דרום-מערב אסיה ואפגניסטן, ומארצות שמסביב לים התיכון. מרבית צמחי האב-טיפוס בעשביית האוניברסיטה נאספו ונחקרו על ידי בוטנאים מישראל.
באוסף העשבייה תתי אוספים שונים
צמחי בר מישראל ושכנותיה, כולל צמחים מהמזרח התיכון ומארצות הים התיכון
צמחים מאזורים אחרים של העולם, המהווים אוסף משווה לעבודה טקסונומית וסיסטמטית
-
צמחי תרבות מישראל ומהעולם
-
פריטי Voucher (פריטים ששימשו להגדרות או למחקר ומופקדים באוסף כחומר להשוואה) של בנק הגנים הישראלי.
-
אוסף הטחבים של פליקס בילווסקי, שהיה בסיס לאוסף של קלרה חן ואילנה הרנשטט
-
אצות ימיות
-
אוסף הפטריות של טשרנה רייס
-
אוסף הצמחים העילאיים של אהרון אהרונסון (תרומת בית אהרונסון לאוניברסיטה העברית בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20)
-
אוסף א' פאהן של קטעי גזעים מצמחים מעוצים מישראל ומשכנותיה
-
אוסף זייצ'ק של צמחי רפואה (תרומת המשפחה ובית הספר לרוקחות של האוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה)
-
אוסף נ' יוהנסון של צומח מסקנדינביה
-
אוסף זרעים
-
ספרייה בוטנית
-
איורים בוטניים
-
נוסף לכל אלה, בעשבייה יש אוספים גדולים של צילומים, שקופיות, רקמות צמחים שהוכנו לעבודה במיקרוסקופ ומפות.
בשלושת העשורים האחרונים צורפו לעשבייה אוספים ממוסדות אחרים, ביניהם אוניברסיטת תל אביב, המכון הביולוגי בחיפה, עשביית אהרן אהרונסון, זכרון יעקב, אוסף הפרזיטים ממרכז מחקר הצומח בנווה-יער, עשביית בית אוסישקין ועשביית הנגב.
בשנים האחרונות במקביל לטיפול המשמר בגיליונות העשבייה, האוסף ממשיך לגדול ולהתחדש. על מנת להנגיש את האוסף לחוקרים ומתעניינים אנו מקדמים את עבודת הדיגיטציה הכוללת קיטלוג וצילום של גליונות הצמחים באוסף.