זוחלים ודו-חיים
צוות פרויקטים מחקר תתי אוספים השותפים שלנו
באוסף הזוחלים והדו-חיים מקוטלגים קצת למעלה מ-23,000 פריטים של זוחלים ודו-חיים מרחבי העולם. מרבית הפריטים נאספו בישראל ובסיני, מתוך מתן דגש על תיעוד של תפוצת המינים והשונות הגאוגרפית שלהם. האוסף נחשב לתיעוד המקיף ביותר שיש כיום לטקסונים הללו מארצות המזרח התיכון, והוא האוסף היחיד בעולם שבו מיוצגים כל הטקסונים המוכרים מישראל מן הזוחלים והדו-חיים. מרבית המצאי של האוסף (כ-85%) נשמר בתמיסת אתנול (לאחר שימור ראשוני בפורמלין), ומיעוטו הוא פוחלצים או פריטים יבשים, כגון שלדים ועורות. משנת 1994 מאות אחדות של דגימות רקמה (מפריטים שמגיעים במצב טרי) נשמרות בנפרד, ללא טיפול בפורמלין, על מנת לאפשר בעתיד ניתוח של הרכב דנ"א. באוסף יש גם מאות אחדות של פריטים שטרם קוטלגו (נשלים, גללים, קליפות ביצי זוחלים, שרידים חלקיים של חיות ופריטים חדשים) – בהמתנה לקטלוג.
ראשיתו של אוסף הזוחלים והדו-חיים באוסף האישי של ד"ר ישראל אהרוני, מחלוצי הזואולוגים בארץ-ישראל ומורה באוניברסיטה העברית בירושלים בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20. האוסף גדל והתפתח בשנות ה-50 וה-60 בניהולו של פרופ' גיאורג האז, ומאמצע שנות ה-70 עד שנות ה-90 המאוחרות בניהולו של פרופ' יהודה ל' ורנר. במקורו שכן האוסף בהר הצופים, בהמשך הועבר למחלקה לזואולוגיה במגרש הרוסים, ובמעבר האחרון הגיע למשכנו הנוכחי בבניין לובין בקמפוס אדמונד י' ספרא בגבעת רם. לפני כשנתיים, האוסף עבר שדרוג מבחינת תשתיות ועבר פיזית לקומת המרתף של בניין לובין, לתוך ארונות מסוג קומפקטוס אשר חוסכים נפח אחסון ומאפשרים צמיחה מבחינת כמות הצנצנות והפריטים, וחולק חלל אחד גדול יחד עם אוסף הדגים.
פרטי קשר
בנושאים כלליים ניתן ליצור קשר עם מנהל האוסף במייל.
בנושאי ביקור, בקשות לדיגום, הפקדה והשאלת פריטים ניתן למצוא מידע בעמוד טפסים ונהלים.
הפרוייקטים שלנו
קליטת חומר חדש
בשנים האחרונות, היו מעט מאד איסופים יזומים של חומר חדש בשדה. רוב החומר החדש המגיע לאוסף, בסדר גודל של 300-250 פריטים מדי שנה, מגיע באמצעות תרומות ממקורות מגוונים:
סיורי תלמידים, בעיקר בקורסים של תואר בוגר, בהדרכת אנשי סגל של המחלקה לאקולוגיה, אבולוציה והתנהגות (אא"ה).
תרומות מקומיות שמקורן: מרכז מידע על זוחלים ודו-חיים של החברה להגנת הטבע (חלה"ט); פקחי ועובדי רשות הטבע והגנים (רט"ג); סטודנטים; והקהל הרחב. לעתים קרובות, צוות האוסף מסייע לציבור הרחב בזיהוי ובהסברה לגבי זוחלים ודו-חיים, בפרט בנוגע למיני נחשים.
סקרי שדה מקומיים ופרויקטי מחקר במסגרתם נאספים פגרי ושרידי זוחלים ודו-חיים (לדוגמה, מתוך מלכודות נפילה; במסגרת פרויקט מחקר ממשק חולות ניצנים, בו נאסף חומר על-ידי ב. שחם מאז שנת 2004).
קליטת אוספים אשר שימשו להוראה לאחר שמחזיקיהם יוצאים לגמלאות, לדוגמה מן האוספים של פרופ' מ. פנר ז"ל (האוניברסיטה העברית) ופרופ' מ.ר. ורבורג ז"ל (אוניברסיטת חיפה).
אכסניה לדגימות רקמה
נוסף על דגימות רקמה אשר נאספו בשנים האחרונות מפריטים המקוטלגים באוסף לצורך ניתוח גנטי (בעתיד), נלקחת דגימת רקמה מכל פריט חדש אשר נקלט באוסף. הדגימות נשמרות בתמיסת אתנול אבסולט (100%) ונשמרות בהקפאה. חלקן מועברות לאכסון במקפיאים של אוסף דגימות רקמות חיות בר במעבדתה של פרופ' גילה כחילה בר-גל, ברחובות.
קשרי קהל והסברה לציבור
האוסף איננו מתקיים בחלל ריק ואנו שואפים לקיים קשרים עם ולבצע הסברה לקהל הרחב וגם לאוכלוסיות האוניברסיטה העברית, לגבי מטרות האוסף והפעילות הנעשית בו. קשרים אלו כוללים:
- סיורים מודרכים באוסף – אוסף הזוחלים והדו-חיים משתתף בשנים האחרונות במיזם "חמישי באוספים", ופותח את דלתותיו לסיורים מודרכים באוסף. הסיורים מוגבלים לקבוצות של עד 20-15 משתתפים, בהתאם לגילאי הקבוצות, ואורכים בדרך-כלל 60-35 דקות. מנהל האוסף, תלמידי מחקר הקשורים לאוספי הטבע או חוקרים-אורחים, בהתאם לזמינות, מדריכים את הסיורים בפועל. האוסף גם מהווה כר לפרויקטים של תלמידי תיכון במסגרת פעילות "האוניברסיטה העברית לנוער", תוך מתן רקע בסיסי בהרפטולוגיה וסיוע בפרויקטים מונחים.
- חשיפה תקשורתית לאוסף – בשנים האחרונות האוסף הוצג בערוצי תקשורת מגוונים, לרבות מאמרים בירחוני מדע פופולרי, כתבות קצרות בערוצי טלוויזיה, וראיונות בתכניות בערוצי הרדיו. אלו היו הזדמנויות מצוינות ליחצן תגליות מדעיות שהתגלו בשנים האחרונות באוסף, תוך הדגשת החשיבות של אוספים ביולוגיים בכלל ותפקידם בשימור המגוון הביולוגי בארץ ובעולם.
- חינוך והסברה מתוך האוסף – צוות האוסף מסייע למתעניינים מקרב הציבור הרחב בזיהוי של זוחלים ודו-חיים, בעיקר מיני נחשים, ומתן מידע לגביהם. חלה עליה מתונה אך מתמדת בפניות מקרב הרפטולוגים צעירים מארצות המזרח הקרוב, אפילו אירן, אשר נועצים בצוות האוסף (בעיקר באמצעות הדואר האלקטרוני) או מבקשים לקבל מידע.
- נוכחות ברשתות החברתיות – אוסף הזוחלים והדו-חיים נוכח בעיקר בדף הפייסבוק של אוספי הטבע הלאומיים, במקביל לאוספים האחרים, וזהו ערוץ תקשורת חשוב נוסף אל הציבור הרחב ובעיקר אל ציבור המתעניינים בטבע ובאוספי טבע.
זיהוי חיות ארס בזמן אמת
יחד עם צוות אוסף העכבישנים, מקיים אוסף הזוחלים והדו-חיים שיתוף פעולה עם המרכז הארצי למידע בהרעלות (המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה) במיזם בעל חשיבות גדולה לבריאות הציבור. אנו מנהלים יחד עם צוות מרכז המידע קבוצה מקוונת לזיהוי של חיות ארס בזמן אמת, ומסייעים לאנשי הרפואה והטוקסיקולוגיה (חקר הרעלים) במתן מענה לצוותי רפואה ולאזרחים ברחבי הארץ כאשר מתעוררות שאלות בנוגע לטיפול רפואי בנפגעי פגיעות חיות ארס. מיזם זה פועל מאז שנת 2019, וטיפל בלמעלה מ-500 פניות לזיהוי בעלי חיים ארסיים, תוך מתן מענה של תשובה (במרבית המקרים ברמת המין) תוך דקה וחצי בממוצע.
דיגיטציה ותיעוד
כל חומר חדש שנקלט באוסף מתועד ברשימות ידניות במחברת או בקלסר ייעודי (hard copy) ולאחר הקצאת מספר קטלוגי ייחודי לפריט, המידע מוקלד לקטלוג האלקטרוני ומצטרף למאגר המידע הממוחשב של אוספי הטבע הלאומיים. באוסף הזוחלים והדו-חיים כל הרשומות של הפריטים המקוטלגים עברו זה מכבר דיגיטציה. במקביל לקליטת רשומות חדשות (של פריטים חדשים שנקלטים אל האוסף), הנתונים הקיימים עוברים טיוב ונערכים מעת לעת שיפורים ותיקונים, למשל האחדה של שם מדעי עבור מינים שיש להם מספר שמות נרדפים (synonyms) בתוך המערכת. נתונים של פריטים מהאוסף זמינים לפי דרישה של חוקרים מהארץ ומחוץ לארץ, בכפוף כמובן למגבלות ולצרכים של מחקרים פעילים הנערכים על ידי חוקרים וסטודנטים באוספי הטבע הלאומיים.
בקרוב הקטלוג הממוחשב צפוי לנדוד אל מערכת חדשה ומשופרת, אשר תאפשר חיפושים וחיתוכים בעת חיפוש מפורטים יותר.
תתי אוספים
- אוסף הזוחלים Reptilia
-
אוסף הזוחלים כולל למעלה מ- 20,000 פריטים מקוטלגים (בעלי מספר קטלוגי ייחודי), וכמה עשרות פריטים בהקפאה שממתינים להפשרה ושימור על מנת שיוכלו להצטרף אל האוסף המקוטלג. סדר גודל של כשני שלישים מן הפריטים הללו נאספו בישראל ובסיני, וכשליש הם מארצות ואף יבשות אחרות. החומר שנאסף בחצי האי סיני נאסף והגיע אל האוסף בשנים בהן חצי האי היה בשליטה ישראלית (1967 - 1982). החומר שמקורו מחוץ לישראל ולסיני הגיע ברובו במסגרת חליפין עם אוספים אחרים בעולם, כפי שהיה די מקובל בין חוקרים ואוצרים של אוספים ומוזיאונים עד שנות ה-80 של המאה ה-20; או במסגרת איסופים יזומים של אוצרי האוסף בעבר במהלך ביקורים אקדמיים בחוץ לארץ (לדוגמה - במהלך שנת שבתון).
האוסף מייצג את כל המינים ותת-המינים של זוחלים שתפוצתם בישראל, לרבות מינים שנכחדו במאה ועשרים השנים האחרונות. אחד הפריטים הכי מיוחדים באוסף, הוא הפרט האחרון המתועד מארץ ישראל של תנין היאור (Crocodylus niloticus), אשר ניצוד בשנת 1912 על ידי צייד מקומי בביצות כברה (היום, שפך נחל תנינים) לבקשתו של פרופ' ישראל אהרוני ("הזואולוג העברי הראשון") שגם פחלץ את התנין.
- אוסף הדו-חיים Amphibia
-
אוסף הדו-חיים כולל למעלה מ- 3,500 פריטים מקוטלגים (בעלי מספר קטלוגי ייחודי, וכמה עשרות פריטים בהקפאה שממתינים להפשרה ושימור על מנת שיוכלו להצטרף אל האוסף המקוטלג. לפחות מחצית מן הפריטים הללו נאספו בשטח ישראל, ושאר הפריטים נאספו בארצות ואף ביבשות אחרות או שהם כאלה שנולדו וגדלו בשבי במסגרת מחקרים זואולוגיים, פיזיולוגיים והתנהגותיים במהלך המחצית השניה של המאה ה-20.
האוסף מייצג את כל המינים של דו-חיים שתפוצתם בישראל. אחד הפריטים המיוחדים ביותר באוסף הוא הפרט הראשון המתועד של המין עגולשון שחור-גחון (Latonia nigriventer), דו-חי חסר זנב דמוי צפרדע שהוא אנדמי (מוגבל גיאוגרפית לתחום צר) לעמק החולה, ואשר נאסף בשנת 1940 עוד בטרם יובשו ימת וביצות החולה, על ידי פרופ' היינץ שטייניץ ופרופ' היינריך מנדלסון. על סמך פרט זה נעשה התיאור המדעי של המין, כלומר זהו אב-הטיפוס type specimen של המין עגולשון שחור-גחון.
-
- אוסף נשלים של זוחלים
-
אוסף נלווה של אוסף הזוחלים הוא אוסף הנשלים, אשר כולל בעיקר נשלים של נחשים (עשרות פריטים) ומעט חלקי נשלים של לטאות (בודדים), רובם ככולם מינים מקומיים מישראל.
הנשלים מהווים בסיס ייחוס (reference) לטובת זיהוי של נשלים וחלקי נשלים שמגיעים אלינו לזיהוי ממקומות שונים, וגם לטובת הוראה והדגמה לתלמידים ולסטודנטים המגיעים מעת לעת אל אוסף הזוחלים והדו-חיים במסגרת ביקורים מודרכים ופעילות של יום פתוח וכן הלאה.
- אוסף ביצים וקליפות ביצים
-
אוסף נלווה של אוספי הזוחלים והדו-חיים הוא אוסף הביצים וקליפות הביצים. ביצים של דו-חיים וביצים שלמות של זוחלים (שיש בהן תוכן - עם או בלי עובר) נשמרות בצנצנות עם נוזלי שימור (פורמלדהיד או אתנול, תלוי בסוג הביצים). קליפות של ביצי זוחלים, ובעיקר של לטאות ממשפחת השממיתיים ושל צבי-יבשה למיניהם, נשמרות במצב יבש בתוך קופסאות קטנות או צנצנות זכוכית קטנות. אוסף זה כולל מאות בודדות של פריטים.