check
פלאונטולוגיה | אוספי הטבע הלאומיים

פלאונטולוגיה

אוסף פליאונטולוגיה

צוותפרויקטיםמחקרתתי אוספים השותפים שלנו

האוספים הפליאונטולוגים כוללים אוספים סיסטמטיים של חסרי חוליות וחולייתנים המהווים עדות לרקורד הפוסילי של מזרח הים התיכון, על מקורותיו הביאוגיאוגרפים ולהיבטים אבולוציוניים של שחזור המינים והסביבה.

 

פרטי קשר
בנושאים כלליים ניתן ליצור קשר עם אוצרת האוסף במייל

בנושאי ביקור, בקשות לדיגום, הפקדה והשאלת פריטים ניתן למצוא מידע בעמוד טפסים ונהלים

הפרוייקטים שלנו

 

שימור

עבודת שימור באוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית מתבצעת הן מול אוספים מן העבר (פליאונטולוגיה וארכיאוזואולוגיה) והן מול אוספים מודרניים (זואולוגיה). פנים שונים של עבודת המשמר באוספים כוללים:

  • שימור ישיר של פרטים ושל אוספים, כגון באמצעות טיפול בממצאים פליאונטולוגיים, ארכיאוזואולוגיים וזואולוגיים (מודרניים). לדוגמא, פרויקט השימור של חלקי שלד של פיל מהאתר הפרהיסטורי ערק אל-אחמר (1.5-2 מליון שנה לפני זמננו). הממצאים טופלו באתר עצמו במהלך החפירה הארכיאולוגית, והטיפול נמשך לאחר מכן במעבדה לפליאונטולוגיה במטרה להכין את החומר למטרות מחקר, ובעתיד – גם תצוגה. כך נעשה גם לגבי ממצאים מהאתר רבדים, שתהליך השימור שלהם פורסם במאמר (Beiner et al., 2013).
  • נושאים הנוגעים לשימור מונע, כגון ניטור אקלים, שיפור אחסון ופרוטוקולים של תחזוקת האוספים. חדר האוספים החדש של אוסף הציפורים ע"ש ישראל אהרוני משמש דוגמא לשיפורים באחסון ובתיעוד האוספים. כל הפרטים באוסף זה עוברים תהליך טיפול ושימור, וכולם מתועדים במסד הנתונים החדש שנבנה עבור האוספים.
  • מחקר בתחום שימור, שמטרתו לפתח שיטות ופרוטוקולים לעבודת שימור באוספי טבע (לדוגמא Beiner et al., 2015).

סטודנטים מתכניות לימודים מוכרות לשימור מקצועי מוזמנים להגיש מועמדות להתמחות,
נא ליצור קשר עם גלי ביינר gali.beiner@mail.huji.ac.il

 

Assorted conservation images_ssss


 

 

דיגיטציה ותיעוד

דביר אברהם צלם באוספים העובד בשיתוף פעולה עם החוקרים והסטודנטים באוסף, מתעד את הפריטים באמצעות טכניקות צילום וסריקה מתקדמות על מנת להפיק תמונות באיכות גבוהה המייצגות במדויק את המרקם, הצבע והצורה של כל דגימה, כמו גם יצירת מודלים תלת מימדיים המשמשים כ"תאום דיגיטלי". התמונות והדגמים המתקבלים משמשים למטרות דיגיטציה, מחקר ופרסום.

 

 

תתי אוספים

האוסף הפליאונטולוגי של חסרי החוליות

 

אוסף זה כולל עשרות אלפי פריטים של מקרו ומיקרו פוסילים מהארץ, מארצות שכנות ומהעולם. האוסף נוסד על ידי פיקרד, בן תור ואבנימלך.

בנוסף ישנם אוספים קדומים יותר של בלנקהורן, קונרד ואחרים מהמאה ה-19. אוסף נוסף חשוב נתרם על ידי פרופ' פאול אופנהיים מברלין.

 

האוסף הפליאונטולוגי של החולייתנים

 

אוסף זה כולל דגים, דו-חיים, זוחלים, עופות ויונקים. האוסף הוקם על ידי פרופ' הס והורחב מאוחר יותר על ידי פרופ' צ'רנוב. במהלך חמישים שנה נאסף חומר פוסילי מרחבי הארץ, מאתרי מפתח עשירי מאובנים.

האתר במכתש רמון המתוארך לתקופה הטריאסית כולל אלפי מאובנים ממקור ימי ויבשתי.