דגים

איסוף דגימות בכנרת

דייג מזהה דגים? יש מחקר המשך!

10 ינואר, 2024

[קישורים למאמר ניתן למצוא בתצוגת האייטם המלאה - על ידי לחיצה עליו ופתיחתו]


בחינה מחודשת של רשימת מיני דגי המים המתוקים של ישראל – מחקר חדש, בהובלת ד"ר רוני תדמור-לוי מקבוצת המחקר של פרופ' ליאור דוד באוניברסיטה העברית, שופך אור על רשימת מיני דגי מים מתוקים המרכיבים את המגוון הביולוגי בישראל. המחקר מבוסס על הגדרת מיני הדגים באמצעות שיטה גנטית המבוססת על ברקודים של דנ"א, ויחד עם ההגדרה המורפולוגית והתפוצה הגיאוגרפית, בוחן מחדש את הרכב המינים בישראל.

1

פרופ' ליאור דוד

3 מאי, 2023

אוצר אקדמי של אוסף הדגים, חבר סגל במחלקה למדעי בע"ח בפקולטה לחקלאות.

במחקרי בעבר התמקדתי בשאלה כיצד משפיע מספר כפול של כרומוזומים (טטראפלואידיה) על גנטיקה ואבולוציה של תכונות במיני דגים שונים.

במחקרי העכשווי אני מתמקד בהבנת האבולוציה של מנגנוני קביעת זוויג גנטיים במיני דגים שונים וכיצד משפיעה קביעת הזוויג על יצירת מינים חדשים.

כאדם שמוקיר ולומד את עולם הדגים, אוסף הדגים הוא המייצג של העבר והשער לעתיד של תיעוד והבנת האבולוציה של קבוצת בעלי החיים המגוונת הזאת.

מחקר דגים ממשפחת הנפוחיתיים

נערך שיתוף פעולה עם Prof K. Matsuura מה- National Museum of Tokyo במחקר דגים ממשפחת הנפוחיתיים (אבו-נפחא – Tetraodontidae). למשפחת הנפוחיתיים חמישה נציגים שהם מהגרים לספסיים, אחדים מהם רעילים מאוד וגרמו בעבר למספר לא מבוטל של אשפוזים בישראל כתוצאה מאכילת בשרם. למרות סכנת ההרעלה, ביפן נחשבים דגי הנפחותיים כמעדן מבוקש המכונה "פוגו" שנדרש ידע רב בהכנתו. 

שיתוף פעולה עם חוקרי דגים מצפון אפריקה

נערך שיתוף פעולה ארוך טווח עם חוקרי דגים מצפון אפריקה שהוביל למספר פרסומים משותפים. למידע על מגוון המינים בחופי צפון אפריקה חשיבות רבה בהבנת תהליכים זואוגיאוגרפים בים התיכון כולל הגירה לספסית, לאור שינויי האקלים הגלובליים. 

מחקר איכטיופאוניסטי של דגי ישראל בים התיכון ובים סוף

אוסף הדגים של האוניברסיטה העברית ממשיך להיות המוסד המוביל במחקר האיכטיופאוניסטי של דגי ישראל בים התיכון ובים סוף, עם דגש מיוחד על מינים ים-סופיים המהגרים לים התיכון דרך תעלת סואץ (מהגרים לספסיים) ומתנחלים בו. במסגרת המחקר מתגלים מדי פעם מהגרים חדשים וכן מבוצעת עבודה גנטית נרחבת במטרה לגלות את אוכלוסיות המקור בים סוף. בנוסף אנו מבקשים לבדוק האם חלה ירידה במגוון הגנטי אצל אוכלוסיית המתנחלים (bottleneck effect). העבודות הגנטיות נעשות על המינים חלילון חלק (Fistularia commersonii), שפמית ארסית (Plotosus lineatus) ושפריר החוט (Callionymus filamentosus) בשיתוף עם Prof. G.
דני גולני

ד"ר דני גולני

14 פברואר, 2022

מנהל מדעי של אוסף הדגים בפקולטה למדעי הטבע.

 

הדוקטורט שלי עסק בחברת המוליתיים (ברבוניות) בים התיכון. כמו כן הייתי עוזר מחקר של פרופ' אדם בן-טוביה והשתתפתי במחקר על הדיג בימת ברדוויל בצפון סיני.