In the Press | אוספי הטבע הלאומיים

2 מאי, 2024

מיקום: גן החיות התנ"כי, ירושלים

מועד: 2-3 במאי 2024  החל מיום חמישי בצהריים ועד יום שישי בצהריים

מארגנים: גן החיות התנכ"י ירושלים, ואוספים הטבע הלאומיים, האוניברסיטה העברית בירושלים

חמישי באוספים מגיע! מפגש פיזי בנושא: אנחנו מה שאנחנו אוכלים

4 אפריל, 2024

ביקור פיזי באוסף הביו-אתנרופולוגי הלאומי. מערכת הלעיסה של האדם עוברת שינויים אבולוציוניים במשך 5 מיליון השנים האחרונות. איך ולמה התרחשו השינויים האלה? וכיצד הם תורמים לשינויים במבנה הלסתות כיום?

במפגש הזה נלמד על השפעת התזונה, במהלך האבולוציה ובימים אלו, על מבנה הלסתות ועל האבולוציה של האדם.

בהדרכת: יוליה אברמוב, מנהלת האוספים האנתרופולוגיים.

התכנסות בשעה 14:00.

היכונו! חמישי באוספים! שימור באוספי הטבע - עבר ועתיד

7 מרץ, 2024

איך מוציאים ממצאים מהשטח ומביאים אותם למעבדה? למה אסור להשתמש בסתם דבק כדי להדביק עצמות? למה לא כדאי לגעת בפוחלצים? מה עושים כדי שיוכלו לבקר באוספי הטבע בעוד 50 שנה או יותר? במפגש הזה, נשמע במה עוסקת משמרת האוספים ואיך מטפלים במוצגים. נלמד מהן הסכנות הנשקפות למוצגים השונים ואיך מתמודדים איתן.

יום חמישי 07.03.2024, משעה 15:00, בהובלת גלי ביינר, משמרת האוספים.

המקומות מוגבלים - הירשמו מראש בקישור: https://forms.gle/LwoLZM51KivRPq3b6

חמישי באוספים - מפגש פיזי: ביקור באוסף הצמחים (עשבייה)

1 פברואר, 2024

1 בפברואר 2024 - החל משעה 15:00

אוספי הטבע הלאומיים מציעים גם החודש הפגה בלתי מקוונת.
ביקור פיזי באוסף הצמחים הלאומי (עשבייה), דוגמאות לשיטות עבודה בעשבייה, מה היעדים של אוסף צמחים, מעט רקע היסטורי והרבה דוגמאות לפוטנציאל המחקרי של החומרים השמורים באוסף זה.

בהובלת יעל אורגד, בוטנאית באוסף הצמחים הלאומי.
מספר המקומות בפעילות מוגבל - אנא הירשמו מראש בקישור:

איסוף דגימות בכנרת

דייג מזהה דגים? יש מחקר המשך!

10 ינואר, 2024

[קישורים למאמר ניתן למצוא בתצוגת האייטם המלאה - על ידי לחיצה עליו ופתיחתו]

בחינה מחודשת של רשימת מיני דגי המים המתוקים של ישראל – מחקר חדש, בהובלת ד"ר רוני תדמור-לוי מקבוצת המחקר של פרופ' ליאור דוד באוניברסיטה העברית, שופך אור על רשימת מיני דגי מים מתוקים המרכיבים את המגוון הביולוגי בישראל. המחקר מבוסס על הגדרת מיני הדגים באמצעות שיטה גנטית המבוססת על ברקודים של דנ"א, ויחד עם ההגדרה המורפולוגית והתפוצה הגיאוגרפית, בוחן מחדש את הרכב המינים בישראל.

Nannowithius wahrmani phoretic on a Birulatus israelensis (Credit: S. Aharon) זוט-עקרב מהמין Nannowithius wahrmani בנשיאת הפצה על עקרב-נמלים הירדן  Birulatus israelensis. צילום שלמי אהרן

הֲיֵלְכוּ שְׁנַיִם יַחְדָּו בִּלְתִּי אִם-נוֹעָדוּ?

29 דצמבר, 2023

תיעוד ראשון של נשיאת הפצה של זוט-עקרב נמלים על-גבי עקרב-נמלים -תגלית השופכת אור חדש על האינטראקציה בין מינים מסדרות שונות בטבע.

קרא עוד

במחקר, שהובילו חוקרי האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת חיפה, נחשפה אינטראקציה מיוחדת בין עקרב-נמלים הירדן, החי בקיני נמלת הקציר השחורה, יחד עם מין של זוט-עקרבים.

עקרב-נמלים הירדן (Birulatus israelensis) הוא עקרב החי בצוותאות (סימביוזה) עם נמלת הקציר השחורה (Messor ebeninus), וניתן לראותו מתהלך על שבילי הנמלים, בין הנמלים עצמן. לאחרונה, כחלק ממחקר שדה, הבחינו ד"ר אפרת גביש-רגב וד"ר שרון ורבורג מאוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית, ויורם צביק, מהמחלקה לביולוגיה אבולוציונית וסביבתית באוניברסיטת חיפה, במין של זוט-עקרבים (סדרה של בעלי-חיים קטנטנים ממחלקת העכבישנים הנראים כעקרבים קטנים, עם צבתות אך ללא עוקץ), נישאים על הצד הגבי של עקרב-נמלים הירדן בעת פעילותו על שבילי הנמלים.

לקריאה נוספת:

* כתבה ב https://www.ynet.co.il/environment-science/article/rkkuf4rkt

פוסט בפייסבוק האוספים

* אייטם על הסיפור המופלא של היחסים המוזרים והמעניינים הללו, בתכנית "שלושה שיודעים" של תאגיד השידור, עם המנחה שרון קנטור, שבה התראיינו יורם צביק וד"ר אפרת גביש-רגב (החל מדקה 23:15 של התכנית), ההקלטה בקישור:

קראו פחות

מהדורה מיוחדת מקוונת (ביוטיוב לייב): חמישי באוספים - מה זה קטנטן, מצוייד בצבתות ורוכב על זבובים? זוט-עקרב!

28 דצמבר, 2023

יום חמישי 28 בדצמבר 2023, החל מהשעה 15:00

תקופה קשה עוברת על כולנו, מאתגרת ולא שגרתית כלל וכלל.

הפעם נשמע על סדרה של עכבישנים קטנטנים - זוט-עקרבים. מה מאפיין אותם, איפה אפשר למצוא אותם, ועוד...
בהשתתפות: אפרת גביש-רגב, שרון ורבורג, איגר ארמיאץ' שטיינפרס ויורם צביק.

מהדורה מיוחדת מקוונת (ביוטיוב לייב): חמישי באוספים - על פילים שונים ומשונים

21 דצמבר, 2023

חמישי באוספים - על פילים שונים ומשונים

יום חמישי 21 בדצמבר 2023, החל מהשעה 15:00

תקופה קשה עוברת על כולנו, מאתגרת ולא שגרתית כלל וכלל.

צוות אוספי הטבע הלאומיים מזמין אתכם למהדורה מקוונת נוספת של "חמישי באוספים", להפגה קצרה. והפעם: על פילים שונים ומשונים

חמישי באוספים - טבע בקמפוס - סיור "טבע עירוני" בספרא

7 דצמבר, 2023

יום חמישי - 07 בדצמבר - בשעה 14:00 - מפגש פיזי

הטבע מאד נוכח גם בנוף העירוני - צמחי וחיות בר השורדים (ואף משגשגים) במקומות ישוב: בגנים, במדשאות ובמבנים בהם אנו גרים, עובדים או לומדים. נצא לסיור קצר בנוף של קמפוס ספרא (גבעת רם) וננסה לפגוש נציגים החולקים איתנו את המרחב.

בהובלת ד"ר בעז שחם, מנהל אוסף הזוחלים והדוחיים הלאומי.

במקרה של גשם - תתקיים פעילות חלופית הכוללת הרצאה בנושא טבע עירוני וביקור בחדר התצוגה של אוספי הטבע הלאומיים.