פוחלצים למען חינוך הדורות הבאים

בחודש פברואר האחרון יצר איתי קשר אורן, בוגר החוג ללימודי הסביבה ועובד לשעבר באחת המעבדות במחלקה לאקולוגיה אבולוציה והתנהגות. אורן אמנם כבר סיים את לימודיו, אבל תשוקתו לתחום לא פחתה והוא דואג להעביר אותה לדור הבא במסגרת פרוייקט של עמותת "פסגות לחינוך" אותו הוא מוביל במרכז למצוינות בשכונת קריית-מנחם שבירושלים. בקשתו של אורן היתה פשוטה: במסגרת סיור באוניברסיטה בו ייחשפו התלמידים המצטיינים לתחומים השונים אותם ניתן ללמוד באקדמיה, לקיים תחנה באוסף העופות. התוכניות נתקלו בהתנגדות מזג-האוויר, כאשר בתאריך שנקבע נצבע הקמפוס כולו בלבן אך למרות זאת לא אמרנו נואש ולאחר עוד כחודשיים של דיונים, הצלחנו למצוא תאריך, ואפילו שניים.

מרגע שהתאריכים הסתדרו עם מזג האוויר ואילוצים אחרים, מיד נרתמנו (הפוחלצים ואני) למשימה ויחד עם אורן בנינו שתי פעילויות, לשתי קבוצות בגילים שונים. נושא הפעילות היה זהה: שימוש בכלים הבסיסיים ביותר שיש ברשותו של טקסונום – העיניים והיכולת להשוות בין בעלי חיים ובמקרה הזה בין ציפורים. הילדים הצעירים, בגילי בית-ספר יסודי, קבלו מספר פוחלצים עם שמותיהם ומגדיר של הציפורים לפי מקום חיותם והמזון שלהם (בשונה ממגדיר רגיל אשר מתאר את המראה של הציפור). בעזרת מספר שאלות מנחות מצאו הילדים את הציפורים הנכונות: החופית בעלת הרגליים הארוכות והמקור הארוך חיה על החוף ומאפייניה הפיזיולוגיים מאפשרים לה להמנע מהרטבות ולמצוא אוכל בתוך המים הרדודים, החיוויאי מצוייד בטפרים חדים ומקור מעונקל אשר מאפשרים לו לדרוס את טרפו ולאכול אותו ועוד דוגמאות רבות. הילדים הבוגרים, בגילי חטיבה ותיכון, נדרשו למשימה קשה יותר: הוטל עליהם לזהות מאפיינים דומים בין ציפורים שונות ולחלקן למשפחות, לפי מגדיר המשפחות שקבלו. הילדים המבריקים זיהו מהר מאוד את הברווזים והבינו מדוע מקורם רחב ולמה משמשים קרומי השחיה, את דורסי הלילה בעלי העיניים הגדולות והנוצות הרכות המאפשרות ציד לילי ועוד מספר משפחות.

חוץ מהפעילות המוצלחת, קיבלו כל הילדים הסבר על פעילות אוספי הטבע הלאומיים בכלל והטקסונומים בפרט וכן על פעילות המחלקה לאקולוגיה אבולוציה והתנהגות. בסיכום האירוע היו כולם מרוצים מאוד: הפוחלצים הרגישו שהם ממלאים את ייעודם, הילדים החכימו והתנסו קצת בעבודת האוספים וכולנו מאוד נהנינו. מקווים מאוד שאותם הילדים יגיעו אלינו בעתיד הלא רחוק כסטודנטים ואולי אפילו בהמשך כחוקרים באוספי הטבע הלאומיים. בעוד 20 שנים מהיום החוקרים יהיו אחרים, הילדים שיגיעו להדרכות יהיו אחרים, אבל הפוחלצים ידעו לספר על כולם.

A kid and Puhlatz

רון