פעילויות ביום הפתוח באוסף העכבישנים הלאומי

מיהם העכבישנים?

מה ההבדל בין עכבישים ועכבישנים?

מה משותף לכל העכבישנים?

איך מזהים עכבישן?

כמה רגלי הליכה יש לעכבישנים?

בפעילות "מיהם העכבישנים" נענה על כל שאלות אלו ועל שאלות נוספות.

אוסף העכבישנים הלאומי באוניברסיטה העברית כולל נציגים מכל סדרות העכבישנים המצויות בישראל: אקריות (כולל קרציות) (Acari), זוט-עקרבאים (Pseudoscorpiones), עכבישאים (Araneae), עכשובאים (Solifugae), עקרבאים (Scorpiones), עקרבישאים (Amblypygi), עכביסומאים (Palpigradi) ורגלבישאים (Opiliones) – בפעילות נראה נציגים של קבוצות עכבישנים נפוצות בישראל ונלמד לזהותן.

עכבישנים בלילה

לחלק מסדרות העכבישנים תכונות מבניות המאפשרות לחוקרים למצוא אותם בקלות בלילה (עיניים הזורחות באור וגוף הזורח כאשר מאירים עליו באור אולטרא-סגול) – בפעילות זו נתנסה בחיפוש עכבישנים ממשפחת הזאבניים וחיפוש עקרבים בחושך.

העקרבים

בחלק מהמערכות האקולוגיות העקרבים מהווים את אחד מהטורפים העיקריים ולכן הם בעלי חשיבות גבוהה בשמירת טבע, בעיקר באזורים צחיחים. בנוסף לכל העקרבים ארס, ולכן יש להם חשיבות רפואית. בישראל מעל 20 מיני עקרבים חלקם בעלי התאמות לבתי גידול ייחודים בעוד לאחרים אין העדפה לבית גידול מסויים. תכונות שונות מאפשרות לנו לזהות, יחסית בקלות, את העקרבים לרמת המין. בימים אלו יוצא לאור הספר "מדריך שדה לעקרבי ישראל" – פרי יצירה משותפת של אוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים, המעבדה לחקר עקרבי ישראל – עמותת דוכיפת בירוחם, ורשות הטבע והגנים. הספר כולל מידע מפורט, תרשים זרימה לזיהוי עקרבים וצילומים רבים המאפשרים זיהוי של מיני העקרבים בישראל. בפעילות העקרבים תוכלו לנסות לזהות עקרבים חיים בעזרת המדריך החדש לעקרבי ישראל.

עכבישנים במערות

האם עכבישנים החיים במערות נראים אחרת מקרוביהם החיים מחוץ למערה?

מהם השינויים המתרחשים במהלך האבולוציה של יצורים החיים במערות?

בפעילות זו תוכלו לראות דוגמאות של עכבישנים החיים במערות, הפרטים נאספו כחלק ממחקר על האבולוציה של עכבישנים במערות בישראל.

חסרי חוליות בעלי חשיבות רפואית

מה ההבדל בין כינים וקרציות?

האם יש טפילים שיכולים לעבור בין בעלי חיים לאדם?

בקרב חסרי חוליות יבשתיים יש קבוצות רבות להן חשיבות רפואית לאדם כגון פרעושים, כינים, חרקים מעבירי מחלות, חרקים ארסיים, קרציות, עקרבים, עכבישים ועוד. בפעילות זו תוכלו ללמוד על קבוצות חסרי החוליות בעלות חשיבות רפואית לאדם.

האקריות

מיהן האקריות?

האם כל האקריות נחשבות למזיקות בחקלאות?

האם יש שימוש באקריות להדברה ביולוגית של מזיקים?

בפעילות זו תוכלו להכיר את אחת מסדרות העכבישנים מרובות המינים להן חשיבות כלכלית רבה, הנובעת מדרכי ההזנה שלהם.

האבקה

מה הקשר בין צמחים וחרקים?

האם כל הדבורים מאביקות את כל הצמחים?

בפעילות ההאבקה תוכלו ללמוד על החשיבות של חרקים ובעיקר דבורים להאבקת צמחים ועל האבולוציה שבים מאביקים וצמחים.

* הכניסה ללא תשלום. ילדים מוזמנים בשמחה בליווי מבוגר

פעילויות אלו הן חלק מהיום הפתוח באוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים.

לתוכנית המלאה (כדאי להגדיל): https://bit.ly/2O3EfwS

פרטים נוספים באתר האוספים או בדף הפייסבוק שלנו.

נתראה מחר! יום חמישי, 2 באוגוסט!

בואו בכיף 🙂